dimecres, 29 d’agost del 2018

La regla graduada i l'escalímetre


LA REGLA GRADUADA I L’ESCALÍMETRE


La regla graduada s'utilitza per a mesurar i transportar magnituds lineals. En general, en dibuix tècnic s'empren regles graduades de dos o tres mil·límetres de grossor, i estan graduades en mil·límetres. Un tipus especial de regla graduada és l’escalímetre, amb secció triangular, que disposa de diferents escales: mil·límetres, polzades, etc.



Solen ser de plàstic, encara que també es fabriquen en fusta i metall, en diverses grandàries.


Luigi Chiesa (Wikimedia-Commons)



S'usen per a mesurar longituds sobre el paper. Els tipus de regla són:

  • Regla comuna: És plana, està graduada només per una cara, en centímetres i mil·límetres.
  • Doble decímetre: És plana i està graduada en tots dos costats: en un en centímetres i en l'altre la seua graduació és de 20 centímetres.
  • Triple decímetre: similar a l'anterior, però en 30 centímetres.
  • Escalímetre: No és pla, té secció triangular equilàtera. Cada cara és un bisell i cada bisell té graduada una escala diferent (6 escales en total). Per a identificar millor les escales, porta una ranura acolorida en cada bisell. Normalment, les escales són: 1:100; 1:200; 1:250; 1:300; 1:400; 1:500. Existeix un altre tipus d’escalímetre: és el format per diverses regles de plàstic, semblant a una carta de colors, unides per un extrem i que s'obri en forma de ventall, això permet un major nombre d'escales que l’escalímetre convencional.

Thyadawyn (Wikimedia-Commons)

Considerant la grandària del paper que normalment usem (A4) es recomana adquirir una regla d'aproximadament 30 o 40 centímetres.


I ara uns vídeos explicatius sobre com utilitzar la regla graduada i l'escalímetre.








*Referències de les imatges:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada