dimecres, 29 d’agost del 2018

L'escaire, el cartabó i el transportador d'angles


L'ESCAIRE, EL CARTABÓ I EL TRANSPORTADOR D'ANGLES


L'escaire i el cartabó són les plantilles fonamentals. Ens faciliten el traçat de línies paral·leles i perpendiculars i la construcció de determinats angles.



Solen ser de plàstic, encara que també es fabriquen en metall i fusta. Es recomana adquirir-les sense graduació, transparents i sense bisells ni rebaixes.
Tenen forma de triangle rectangle:

  • Escaire: triangle rectangle isòsceles. Els seus angles aguts són de 45º.
  • Cartabó: triangle rectangle escalé. Els seus angles aguts són de 30º i 60º.
Dnu72 (Wikipedia)

Dnu72 (Wikipedia)

El transportador d'angles s'empra per a mesurar angles, encara que també sol emprar-se per a construir-los. Té forma semicircular (escala de 0º a 180º) o circular (escala de 0º a 360º). Els transportadors d'angles s'elaboren generalment amb plàstic transparent: així és possible veure a través d'ells l'angle que volem mesurar.

Luigi Chiesa (Wikipedia)

Wikinger (Wikipedia)

El mètode per a mesurar un angle amb el transportador és el següent: 

Es col·loca el vèrtex de l'angle a mesurar alineat amb el centre del transportador, de tal manera que un dels seus costats passe per 0 (origen d'angles), l'altre costat de l'angle marca la graduació en el transportador.

A continuació us deixe un vídeo on veure com fer línies paral·leles i perperndiculars amb l'escaire i el cartabó, i un altre sobre com utilitzar correctament el transportador d'angles.







*Referències de les imatges:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada